joi, 4 februarie 2010

downshiftingul sau cum sa ne bucuram de viata

V-ati gandit vreodata sa renuntati la serviciul obositor, la beneficiile materiale pe care acesta vi le ofera, la viata bazata pe consum, la shoppingul pentru a fi la moda, la tot ceea ce inseamna modernitate, societate de consum, la creditele care sa va lege pe viata de banci, la acest modus vivendi in viteza incat parca nu mai ai timp sa simti si sa traiesti nimic cu adevarat, ci doar sa treci in revista intamplarile din viata ca si cum te-ai uita la un film cu si despre tine?

Va mai amintiti ce ati facut ultima data cu drag, ceva scos in afara materialitatii, care sa vizeze doar persoana voastra interioara, sufletul, lucrurile mici si nesemnificative in contextul unei existente nebune si aferate, dar care va lasa senzatii intense, placute, de un nefiresc bine?

Sa revedeti un film care v-a marcat, sa faceti o plimbare prin parc doar de dragul sentimentului de relaxare si de reintalnire cu sinele, cu frunzele, cu iarba, cu bancile care au auzit atatea povesti, cu mirosul de pamant reavan si de copilarie zburdanda, de dragul libertatii de a putea privi, mirosi, atinge?

 Sa va intalniti cu oameni dragi, familie sau prieteni si sa stati la povesti despre cate-n luna si in stele doar de dragul de a-i simti cu voi, de a va sti impreuna?

Sa va luati in serios sinele, sa va aruncati mastile si sa fiti voi insiva? Sa spuneti te iubesc cu toata inima si sa aratati asta?

Sa faceti toate lucrurile astea care par banale, dar care vizeaza lumea voastra interioara si nu exteriorul, care mangaie spiritualul si alunga materialul....asta este conceptul de downshifting....eu i-as spune...nevoia de viata, de simplitate, de firesc...si as privi mai atent copiii...ei stiu sa se bucure cu adevarat!

Pareri avizate gasiti aici .
 



sursa foto: http://www.flickr.com/photos/mexicanwave/1863377812/

4 comentarii:

Anonim spunea...

Serviciul nu e obositor decat cand nu e dorit! Dar as prefera sa-l fac numai 3 zile pe saptamana in loc de 5 zile. Dorinta nu este sa renunt gandindu-ma la avantajele care le am cu serviciul (si banii) ci sa renunt gandindu-ma la avantajele care le am fara serviciu - mai mult timp cu familia de exemplu, mai mult timp pentru sport.
In cele din urma trebuie sa gaseasca fiecare, ceea ce il defineste si sa o faca. A se vedea cartea http://www.amazon.com/Habits-Highly-Effective-People/dp/0671708635

Cristinne spunea...

In Romania serviciul e obositor pt cei care trag din greu pt a accede profesional la o pozitie mai buna si, implicit, pt a castiga mai multi bani...se munceste peste program, se fac fel de fel de compromisuri si toata viata ti se scurge pe la serviciu si mai putin pe acasa.
In conditiile in care traim intr-o tara unde valoarea omului sta in "a avea", toti sa bulucesc "sa aiba"..cea mai misto casa(sau macar sa aiba una), o masina buna, haine bune etc..nu se mai uita nimeni la cat de goi sunt pe dinauntru...sunt asa plini de de toate pe dinafara...ce altceva sa mai conteze?

L. spunea...

Hmmm, poate pentru unii a munci pt a avea bani sa faca shopping ca sa fie in pas cu moda, a fi modern, a avea credite la banci (nu pt casa...ci pt ca au vrut sa plece in vacante luxuase) chiar nu este o masca...astia sunt ei..daca ii pui sa se gandeasca la natura, sa isi descopere sinele probabil ca iti vor zice ca astia sunt ei...ca se simt bine asa...ca nu mai au nevoie de nimic...

Nimeni nu mai sta la povesti, langa o soba la tara (stau intre patru pereti in bucuresti)si nimeni nu vrea sa mai investeasca spiritual, pentru ca asta e societatea din ziua de azi...si toata lumea incearca sa se integreze...chiar daca asta ar insemna sa renunte la unlele idei, amintiri, fapte...care ii fac sa se simta bine, sa se regaseasca.

Incet, incet...tindem sa devenim unul din sabloanele impuse de societate... :(

Cristinne spunea...

Specialistii aia care isi dau cu parerea in articol merg pe ideea de downshifting ca alternativa a omului in perioada crizei, adica daca tot se bate pasu pe loc la serviciu sau mai rau, se fac concedieri si automat viata de pana acum ti se schimba, macar sa te gandesti din vreme ca n-ai pierdut tot...poti opta pentru un serviciu mai prost platit, dar care sa-ti lase mai mult timp pt tine...ceva de genul...hai sa cautam din vreme alternative...