marți, 5 ianuarie 2010

pot sa aleg !?

Am revazut, de curand, filmul Tinerete furata si bineinteles ca m-a apucat filozofeala...am realizat ca toata morala filmului sta in cuvintele asistentei-sefe: Tu esti sanatoasa, Susanna, doar ca te innebunesti singura!
Eii...n-am reprodus tocmai ad litteram, dar cam asta era ideea.

Cu alte cuvinte, suntem singurii responsabili de deciziile pe care le luam in viata, de ceea ce ne alegem sa fim, de perna moale sau tare pe care punem capul seara.

Majoritatea oamenilor prefera sa fie, in genere, lasi.
Fiindca e mai simplu sa fie altcineva vinovat, si nu tu, e mai simplu sa vezi paiul din ochiul celuilalt si pe al tau, nu, e mai comod sa traiesti situatii conventionale si sa te consolezi cu gandul ca asa trebuie facut, ca si cum nu ar exista alternative.

Intotdeauna exista alternative. Si libertatea de a alege. Sa fii nebun sau sanatos. Sa fii rau sau sa fii bun. Sa fii nefericit sau... ,sa fii..., sa fii...., sa fii ce vrei tu sa fii sau ce vor altii.
Esti propriul pastor in propria-ti gradina si iti e cald sau rece datorita ori din cauza ta. Exclusiv.

Ma gandesc ca, probabil, cel mai bun sfat pe i-l pot da copilului meu va fi sa fie intotdeauna ea, niciodata altcineva, sa fie singurul etalon de care sa tina seama atunci cand decide.
Nu e egoism. E supravietuire. Si, mai mult, e convietuire placuta cu tine insuti/insati.

Niciun comentariu: